Kinderopvangtoeslag aanvragen

Als uw kind naar de kinderopvang gaat is het belangrijk dat u de kinderopvangtoeslag op tijd aanvraagt. Binnen 3 maanden nadat uw kind naar de opvang gaat moet u kinderopvangtoeslag aanvragen. Doet u dit niet, loopt u over de voorgaande periode het geld mis!

kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag aanvragen – Wat heeft u nodig?

Om kinderopvangtoeslag voor 2016 aan te vragen moet u een aantal gegevens bij de hand hebben. U moet uw toetsingsinkomen voor 2016 invullen, en opgeven hoeveel uur u per week werkt. Ook moet u opgeven hoeveel uur uw kind naar de opvang gaat, en welke kosten u hiervoor gaat hebben.
In veel gevallen kunt u vooraf niet exact opgeven hoeveel uur u kinderopvang nodig hebt. U kunt dan vooraf een schatting opgeven van de hoeveelheid uren u nodig denkt te hebben. Blijkt aan het eind van de maand dat u meer- of minder uren nodig heeft gehad? Geef dan een wijziging door aan de Belastingdienst. Extra vergoeding die u tegoed heeft krijgt u dan alsnog uitbetaald. Heeft u minder kinderopvangtoeslag nodig gehad? Het teveel betaalde bedrag moet u dan aan de Belastingdienst terug betalen.

Kinderopvangtoeslag aanvragen – Wijzigingen

Wijzigingen in uw situatie moet u binnen 4 weken doorgeven aan de Belastingdienst. Het kan zijn dat uw kind niet langer naar de opvang gaat, of dat het aantal uur anders blijkt te zijn dan u in eerste instantie door heeft gegeven. Ook kunt u besluiten uw kind naar een andere opvang te brengen of kan het uurtarief veranderen. Als u deze wijzigingen niet op tijd doorgeeft loopt u het risico een boete te krijgen. Eventueel te veel ontvangen kinderopvangtoeslag moet u altijd terug betalen. Als u wisselende uren werkt is het dus belangrijk de ontvangen toeslagen apart te houden tot u definitief weet hoeveel uur u nodig heeft gehad.

2 antwoorden op “Kinderopvangtoeslag aanvragen”

  1. ik kreeg in 2015 al kinderopvang toeslag moet ik dit voor 2016 weer aanvragen of loop dit gewoon door?

  2. De kinderopvangtoeslag loopt automatisch door in de volgende jaren. De uitbetaling blijft doorlopen, totdat u deze stopt of een wijziging doorgeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.